ଲକ୍ଷ୍ମୀ ପୂଜା ଓ ମାଣବସା ମହତ୍ତ୍ୱ

ଓଡିଶାରେ ପାଳିତ ଏକ କୃଷିଭିତ୍ତିକ ପର୍ବ ହେଉଛି ମାଣବସା ଗୁରୁବାର ଓଷା । ଏହି ପର୍ବରେ ଧନଧାନ୍ୟ ଓ ସୁଖ ସମୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମା ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରାଯାଏ । ଓଡିଆ ଘରର ନାରୀ ଜାତି, ବର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ବିଶେଷରେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଓଷା କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ପର୍ବକୁ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ।

ନାମକରଣର ମହତ୍ତ୍ୱ:

Lakshmi Puja and Manavsa importans for Odia

ଏହି ଓଷାରେ ଚାଉଳ ଆଦି ଶସ୍ୟ ମାପିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ମାଣରେ ନୂଆ ଧାନ ଭରି ମାଣ ବସାଇ ତାହାକୁ ନୂଆ ବସ୍ତ୍ରରେ ବୋହୂ ପରି ସଜାଇ ମା ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭାବରେ ପୂଜା କରାଯାଏ । ପୂଜାରେ ମାଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ରହିଥିବାରୁ ଏହାକୁ ମାଣବସା ଗୁରୁବାର କୁହାଯାଏ । ଏହି ଓଷାର କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ବଳରାମ ଦାସଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ପୁରୁାଣରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ । ପୁରାଣର ବର୍ଣ୍ଣନା ଅନୁଯାୟୀ ମା ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଗୁରୁବାର ଦିନ ବଡ ଦେଉଳରୁ ନଗ୍ର ବୁଲି ବାହାରିଥିଲେ । ମା ଦେଖିଲେ ଅନେକ ଧନୀ ଓ ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ ଲୋକ ସେଦିନ ଗୁରୁବାର ବୋଲି ଭୁଲିଯାଇ ମଦ ମାଂସ ଓ ଆଳସ୍ୟରେ ବୁଡି ରହିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଶ୍ରୀୟା ନାମକ ଜଣେ ଚଣ୍ଡାଳୁଣୀ ଘରଦ୍ୱାର ଲିପାପୋଛା କରି ଝୋଟି ପକାଇ ଶୁଦ୍ଧ ପୂତ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରୁଛି । ମା ତାର ଭକ୍ତିରେ ମୁU ହୋଇ ତା ଘରକୁ ନ ଯାଇ ରହିପାରିଲେ ନାହିଁ । ଏହାପରେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଦେଉଳକୁ ଫେରିଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ବଳରାମଙ୍କ ଆଦେଶରେ ଜଗନ୍ନାଥ ମାଙ୍କୁ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରାଇ ଦେଲେ ନାହିଁ । ମାଙ୍କ ଜାତି ଚାଲିଯାଇଛି କହି ଦୁଇ ଭାଇ ତାଙ୍କୁ ମନ୍ଦିରରୁ ତଡି ଦେଇଥିଲେ । ଏହାପରେ ମା ତାଳ ବେତାଳଙ୍କ ସହାୟତାରେ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ନଅର ତୋଳାଇ ରହିଲେ ଓ ବଡ ଦେଉଳରୁ ସବୁ ଜିନିଷ ନେଇଗଲେ । ଶେଷରେ ଖାଇବାକୁ ନ ପାଇ ଦୁଇ ଭାଇ ଭିକ୍ଷା କରିବାକୁ ବାହାରି ଦିନେ ମାଙ୍କ ନଅରରେ ପହଞ୍ଚିଲେ । ଜଗତର ପ୍ରଭୁ ମାଙ୍କ ଦୁଆରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମା ମନ ଖୁସିରେ ଦୁଇଭାଇଙ୍କ ଅତିଥି ସତ୍କାର କଲେ । ଦୁଇ ଭାଇ ଖାଇବା ସମୟରେ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ହାତ ରନ୍ଧାର ସ୍ୱାଦ ବାରିପାରି ସବୁକିଛି ଜାଣିପାରିଲେ ଓ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଆଗରେ ନିଜକୁ ଲଜ୍ଜିତ ମନେ କଲେ । ଶେଷରେ ତାଙ୍କ ପୂଜାରେ ଛୁଆଁ ଅଛୁଆଁ ଭେଦଭାବ ରହିବ ନାହିଁ ବୋଲି ବଡ ଠାକୁରଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପାଇବା ପରେ ମା ମନ୍ଦିରକୁ ଫେରିଥିଲେ ।

ପୂଜା ବିଧି:

Lakshmi Puja and Manavsa importans for Odia

ମାର୍ଗଶୀର ମାସରେ ପ୍ରଥମ ଧାନ ଅମଳ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଚାଷୀ ତାର ଖଳାକୁ ଆଣେ ଧାନ ହଳା । ଘରକୁ ଧାନ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଧାନହଳାରୁ ଧଳାଧାନର ଶିଶା ବାହାର କରି ଚାଷୀ ସେଥିରେ ବେଣୀ ବା ମେଣ୍ଟି କରି ଅତି ଯନିରେ ଶୁଖାଇ ରଖିଥାଏ । ପୂର୍ବ ଦିନରୁ ଘରଦ୍ୱାର ଲିପାପୋଛା କରି ଝୋଟି ପକାଇ ଗୁରୁବାର ଦିନ ବଡି ଭୋରୁ ଶୌଚ ସ୍ନାନାଦି କର୍ମ ସମାପନ କରି ଘରର ବିବାହିତା ନାରୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ପୂଜା ଆରମ୍ଭ କରିଥାନ୍ତି । ପୂଜା ଘରେ ମାଣ ଖଟୁଲି ଉପରେ ନୂଆ ମାଣରେ ଧଳାଧାନ ଭରି ରଖାଯାଏ । ଏଥିରେ କଉଡିକୁ ଆଖି ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି ମାଣକୁ ଏକ ମୁହଁର ରୂପ ଦିଆଯାଏ । ନାଲି ଛିଟ ଓ ସୁନ୍ଦର ପାଟକନାରେ ଓଢଣୀ ଦେଇ ଏହାକୁ ଏକ ନବବଧୂର ରୂପ ଦିଆଯାଏ । ମାଙ୍କ ଖଟୁଲି ସ୍ଥାପନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଥମେ ସେଠାରେ କୋଠି କରାଯାଇ ଷୋହଳ ପାଖୁଡା ପଦ୍ମଫୁଲ ଅଙ୍କନ କରାଯାଏ । ଚାରିପଟେ ପଦ୍ମଫୁଲ ଝୋଟି ଅଙ୍କନ କରାଯାଏ ।

Lakshmi Puja and Manavsa importans for Odia

ଘର ସାରା ମଧ୍ୟ ମାଙ୍କ ପଦ୍ମପାଦ ଝୋଟି ଅଙ୍କା ଯାଇ ଆସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣାଯାଏ । ଅମଳ ହୋଇଥିବା ଶୁକ୍ଳ ଧାନରୁ ଚାଉଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସେଥିରେ ପିଠା ପଣା ତିଆରି କରି ଗୁଆ, କଉଡି, ବରକୋଳି ପତ୍ର, ଦୂବ, ସିନ୍ଦୂର, ଧୂପଦୀପରେ ମାଙ୍କ ପୂଜା ଅର୍ଚ୍ଚନା କରାଯାଏ । ବିଧି ଅନୁଯାୟୀ ପୂଜା ପୂର୍ବରୁ ଖଟୁଲି ନିକଟରେ ମାଙ୍କ କାଠ ନିର୍ମିତ ପାନିଆ, ଆଇନା, କଜ୍ଜଳ ପାତି, ଆଖୁ, ମୂଳା ଆଦି ରଖାଯାଏ । ମା ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ଦିନରେ ତିନି ଥର ଭୋଗ ଲଗାଯାଏ । ବାଳ ଧୂପରେ ଛେନା, ଗୁଡ, ନଡିଆ କଦଳୀ, ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଧୂପରେ ଖିରି ବା ତରଣ, ଚକୁଳି ପିଠା, ତରକାରୀ ଭୋଗ ଲଗାଯାଏ । ଏହି ସମୟରେ ମାଙ୍କ ପାଖରେ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ପୁରାଣ ପଢାଯାଏ । ସନ୍ଧ୍ୟା ଧୂପରେ ବାଳ ଧୂପ ପରି ପୂଜା କରାଯାଏ । କେହି କେହି ମାର୍ଗଶୀର ମାସ ସବୁ ଗୁରୁବାର ମାଣ ବସାଇ ମାଙ୍କୁ ଆରାଧନା କରୁଥିବା ବେଳେ ଆଉ କେହି କେବଳ ଶେଷ ଗୁରୁବାର ମାଣ ବସାଇଥାନ୍ତି ଆଉ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଗୁରୁବାର ଅରୁଆ ଅନ୍ନ ଖାଇ କେବଳ ବ୍ରତ ରଖିଥାନ୍ତି ।

Har Ghar Tiranga